fbpx

Rutavdrag

Vad är det och vem kan nyttja RUTavdrag?
Den som är minst 18 år och är bosatt i Sverige eller betalar skatt i Sverige för 90 procent av sin inkomst kan få en skatterabatt på upp till 75 000 kronor för hushållstjänster som utförs i köparens bostad. Avdraget beräknas enbart på arbetskostnaden. Kostnader för material och resekostnader är alltså inte avdragsgilla. Detta kallas RUTavdrag. Notera att dödsbon inte kan nyttja RUT. 

Med RUTavdrag blir arbetskostnaden för städningen 50% billigare!
Om du uppfyller villkoren för RUT betalar du bara 50 procent av arbetskostnaden för tjänsten. Observera att du har ett personligt maximalt tak på 75 000 kronor att utnyttja per år, vilket därmed motsvarar ett årligt köpunderlag på 150 000 kronor. Om ni är flera vuxna som bor på samma adress kan ni lägga ihop era RUT-avdrag för att få ett högre gemensamt tak.

Om arbetskostnaden för städningen exempelvis är 1 000 kr betalar du därmed enbart 500 kr för arbetet givet att du uppfyller villkoren för att få RUT-avdrag.

Ok, Vad är en hushållstjänst?
Hushållstjänster innefattar tjänster som städning, fönsterputs, trädgårdsarbete m.m. Även flytt, mer avancerade trädgårdstjänster, reparation av vitvaror och IT-tjänster i hemmet klassas nu som tjänster som ingår som en del av RUTavdraget.

Behöver jag göra något för att ta del av RUT?
Nej, Clean sköter detta åt dig gentemot Skatteverket. Fakturan som du får av Clean efter utfört uppdrag är därmed klar med gjort avdrag för skattereduktion. Om du redan har utnyttjat hela ditt RUT-avdrag kan du be om en faktura utan RUTavdrag.

RUTavdrag och löneförmån
Din arbetsgivare kanske vill underlätta din vardag utanför arbetet? Då kan du få hushållsnära tjänster som löneförmån. Du kan även få skatteavdraget på 50 procent, vilket gör att löneförmånen i princip inte kostar något i form av förmånsskatt för dig som anställd. Din arbetsgivare skickar årligen in kontrolluppgifter till Skattemyndigheten och du gör avdraget i din deklaration.

Värt att veta kring ROT & RUT 2024
Under 2024 sker flera positiva förändringar av ROT- och RUT. Från och med första juli kommer det vara möjligt att göra rotavdrag på upp till 75 000 kronor på helåret, istället för som tidigare 50 000 kr.

En ytterligare förändring är att ROT- och RUT-avdragens tak ska separeras från varandra från och med den första juli 2024. Det innebär att det kommer att vara möjligt att göra avdrag på 75 000 kronor för ROT, och ytterligare 75 000 kronor för RUT. Tillsammans blir det alltså totalt en maxsumma på 150 000 kronor per år.

RUT utvidgas
RUTavdraget gäller för fler saker än bara städning.

  • Tvätt av kläder och hemtextil vid tvättinrättning, inklusive transport av tvätten.
  • Möblering av bostad, inklusive montering av möbler. Inredningstjänster ingår dock inte.
  • Transport av bohag dels till andrahandsbutiker, loppmarknader och liknande där bohaget kan komma till återanvändning, dels till och från magasinering.
  • Enklare tillsyn av en bostad, exempelvis ta in post, vattna blommor, spola kranar och toaletter.

Vill du ha mer information om RUT?

Läs mer om ROT & RUT hos Skatteverket eller kontakta oss för mer information.